Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Aπό την 1η Οκτωβρίου σε όλα τα πρωταθλήματα της Ελλάδος (και το κύπελλο) εφαρμόζονται οι νέοι κανονισμοί.

Εμφανίσεις

Οι ομάδες θα μπορούν:
να φορούν διαφορετικό χρώμα σορτσάκι και διαφορετική φανέλα και να χρησιμοποιούν τους αριθμούς 0 ή 00 και από το 1 ως το 99.

Επιθετικό φαουλ

Εφαρμόζεται η περιοχή που δεν χρεώνεται επιθετικό φάουλ (το ημικύκλιο μπροστά στο καλάθι).
Δηλαδή: Ο αμυντικός δεν θα κερδίζει επιθετικό φάουλ αν έχει το ένα και τα δύο πόδια μέσα στο ημικύκλο και ο επιθετικός επιχειρεί προσπάθεια έχοντας τον έλεγχο της μπάλας για σουτ ή πάσα. Για να είναι επιθετικό φάουλ, πέρα από τους υπόλοιπους λόγους που συντρέχουν, θα πρέπει και τα δύο πόδια του αμυντικού να βρίσκονται εκτός ημικυκλίου.
Για παράδειγμα το αντικανονικό σκριν ή κλείδωμα ισχύει ως επιθετικό φάουλ. Ο κανονισμός αναφέρεται για προσπάθειες που ο αμυντικός στήνεται για να κλείσει τον διάδρομο του επιθετικού.

 

Τάιμ-άουτ

Κάθε προπονητής μπορεί να πάρει δύο τάιμ-άουτ στο πρώτο ημίχρονο (ως ίσχυε) και τρία στο δεύτερο (ως ίσχυε). Η διαφορά είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο δύο εξ αυτών στα τελευταία δύο λεπτά της επανάληψης.
Δηλαδή: Ο προπονητής δεν μπορεί να "κρατάει" και τα τρία για το τέλος. Αν δεν έχει πάρει από το 20 ως το 38' ούτε ένα τάιμ-άουτ, τότε χάνει το ένα από τα τρία και έχει δικαίωμα μόνο για δύο. Στην παράταση ισχύει ότι και παλαιότερα: ένα τάιμ-άουτ ανά έξτρα πεντάλεπτο.

Κατοχή 24''

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την ανανέωση των 24''. Μετά από επιθετικό ριμπάουντ η κατοχή δεν ανανεώνεται στα 24'' (ως ίσχυε), αλλά στα 14''.
Δηλαδή: Αυτός ο κανονισμός θα κάνει ακόμη πιο γρήγορη την εξέλιξη του παιχνιδιού, καθώς οι ομάδες θα πρέπει μετά το ριμπάουντ να επιτείθονται άμεσα προς το καλάθι. Δεν θα έχουν χρόνο για παράδειγμα να βγάλουν τη μπάλα έξω, να την επιστρέψουν στον πλέι-μέικερ και να ξεκινήσουν νέο σύστημα, διότι μέχρι να συμβεί αυτό θα έχουν κάτω από 10'' για νέα επίθεση.

Τεχνική ποινή

Ο παίκτης θα αποβάλλεται για το υπόλοιπο του αγώνα, σε περίπτωση που δεχτεί δύο τεχνικές ποινές.
Δηλαδή: Αλλάζει ο κανονισμός. Μέχρι πρότινος η τεχνική ποινή μετρούσε σαν φάουλ. Δηλαδή ένας παίκτης θα μπορούσε να δεχτεί μέχρι και τέσσερις μέχρι να αποβληθεί.
Μετά από τεχνική ποινή ο αντίπαλος θα εκτελεί μια βολή και θα επαναφέρει ξανά τη μπάλα από το κέντρο.
Δηλαδή: Ξεχνάμε τις δύο βολές μετά την τεχνική ποινή, είτε είναι στον πάγκο, είτε σε παίκτη.

Αντιαθλητικό φάουλ

Όταν ο αμυνόμενος προκαλέσει επαφή στον παίκτη με τη μπάλα από το πλάι, ή από πίσω κι ενώ δεν υπάρχει αντίπαλος μεταξύ του επιτιθέμενου και του αντίπαλου καλαθιού.
Δηλαδή: Ο ορισμός του "τελευταίου παίκτη", με τη διευκρίνηση του τρόπου με τον οποίο γίνεται το φάουλ (από πλάι ή από πίσω).
Όταν ο αμυνόμενος κάνει φάουλ στα δύο τελευταία λεπτά της αναμέτρησης (ή στην παράταση), όταν η μπάλα είναι εκτός ορίων για επαναφορά.
Δηλαδή: Τα φάουλ που θα γίνονται μακριά από τη μπάλα κατά την επαναφορά στο τέλος των αγώνων δίνονται αντιαθλητικά.
Είναι ένας κανονισμός που είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα, αλλά είχε "παρακαμφθεί". Κλασσικό παράδειγμα ένα ματς μεταξύ Απόλλωνα Πατρών και ΑΕΚ (επί εποχής Κατσικάρη), που η Ένωση στην προσπάθεια της να σταματήσει το ρολόι, έκανε φάουλ στο άουτ και χρεώθηκε με τεχνική ποινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.